Optimaliseer het rendement van je zonne­panelen met een energie­management­systeem

Zonnepanelen zijn tegenwoordig onmisbaar bij energiezuinig (ver)bouwen. Maar is het nog verstandig om alleen zonnepanelen te laten installeren? Steeds meer mensen kiezen ervoor om ook te investeren in een energiemanagementsysteem (EMS). Maar wat is dat precies? Wat zijn de voordelen én de invloed op de terugverdientijd van je hele investering? In dit blogartikel geven we hier een antwoord op.

Wat is een energie­management­systeem?

Een energiemanagementsysteem (EMS) brengt het verbruik van je woning en de hoeveelheid energie die je zonnepanelen opwekken in kaart. Vervolgens analyseert het systeem de data en onderneemt het automatisch actie om het rendement van je groene energie te maximaliseren.

Waarop heeft je energie­management­­systeem invloed?

Wat bedoelen we met "actie ondernemen"? Simpel gezegd zorgt een EMS ervoor dat je grootste verbruikers automatisch in werking treden op momenten dat er veel energie wordt opgewekt.

Warmtepomp of elektrische boiler: Deze schakelen automatisch in, zodat je geen energie van het net hoeft te halen op dure momenten.
Laadpaal: Je kunt je auto volledig op zonne-energie opladen.

Wat is het rendement van een energie­management­­systeem?
2 voorbeelden

Als installateur van duurzame technieken heeft Homate veel ervaring met het optimaliseren van rendementen en hebben we veel data verzameld. Op basis van deze data hebben wij twee mogelijke scenario's opgesteld.

Installatie zonne­panelen en energie­management­systeem zonder verdere verbouwings­werken

Een vaak voorkomend scenario is een combinatie van zonnepanelen en een EMS bij een woning waar verder geen verbouwingswerken worden uitgevoerd. In dit voorbeeld is het EMS aangesloten op de elektrische boiler en laat deze water opwarmen op momenten wanneer er veel zonne-energie wordt opgewekt.

Dankzij de combinatie van zonnepanelen en een EMS daalt de totale hoeveelheid van het net gehaalde energie van 14.800 kWh naar 7.800 kWh. Hierdoor bespaart de klant €1.450 extra per jaar en daalt de totale terugverdientijd van de investering van 9 naar 6 jaar. Dit ondanks de meerkost van het EMS.

Energie­­management­systeem bovenop zonne­panelen, warmtepomp en laadpaal bij een energiezuinige nieuwbouw­­­­woning

Ook bij nieuwbouwprojecten is de keuze voor een energiemanagementsysteem slim.

Hoewel de jaarlijkse energiekosten al een stuk lager zijn dan in voorbeeld 1, is het rendement van je EMS nog groter bij een nieuwbouw. Dit komt omdat een warmtepomp en laadpaal twee van de grootste verbruikers zijn. Deze aansturen op zonne-energie zorgt ervoor dat je veel minder energie van het net moet halen op momenten dat energie duur is. Dankzij een EMS verdien je de totale investering terug in 6 jaar in plaats van 13 jaar.

Dus, waarom is het geen slimme keuze om enkel nog zonne­panelen te installeren? En waarom kiezen mensen steeds vaker voor een energie­management­systeem?

Op basis van de data in de twee voorbeelden blijkt dat je veel meer kunt besparen als je naast zonnepanelen ook investeert in een energiemanagementsysteem. Deze combinatie heeft een grote invloed op de terugverdientijd van je volledige installatie, zelfs met de meerkosten van het EMS.

Homate helpt je het perfecte totaalpakket samen te stellen.

Jammer genoeg werkt niet elk EMS systeem met iedere warmtepomp of laadpaal. Het is dus belangrijk een totaalpakket aan technieken samen te stellen om ervoor te zorgen dat alles juist met elkaar communiceert. Zo kan je het maximale uit je duurzame energie halen.

Homate staat voor je klaar om te wegwijs te maken in de verschillende systemen en hun voordelen. Zo kan jij beslissen welk systeem het best bij je droomproject past.

Jouw vragen beantwoord

Wat is de belangrijkste functie van een EMS?

Kan een EMS helpen om volledig zelfvoorzienend te zijn?

Hoeveel kan ik besparen met een EMS?

Is een EMS ook geschikt voor bestaande woningen?