SEW premie: bespaar op je energiemanagement systeem

De dag van vandaag spelen duurzaamheid en energie-efficiëntie een steeds belangrijkere rol bij het bouwen of verbouwen van woon- en werkentiteiten. De nood naar innovatieve oplossingen is dan ook alsmaar hoger en hoger. Een van deze oplossingen is het gebruik van een energiemanagement systeem, dat niet alleen helpt bij het efficiënter gebruik van energie, maar ook bijdraagt aan het besparen van kosten. In België wordt het gebruik van energiemanagement systemen extra gestimuleerd door middel van de SEW premie. Maar wat houdt deze premie precies in en hoe kun je er gebruik van maken?

SEW premie voor Energiemanagementsystemen

Wat is de SEW Premie?

De SEW premie, afgeleid van Sturing Elektrische Warmte, is een initiatief van Fluvius om het gebruik van slimme sturingssystemen voor elektrische warmtebronnen te stimuleren. De premie bedraagt 50% van de totale kost, met een maximum van 400 euro. Het doel is om huishoudens en bedrijven aan te moedigen om te investeren in technologieën die zorgen voor een betere afstemming tussen energieopwekking en -verbruik.

Waarom moet je voldoen om in aanmerking te komen

Om in aanmerking te komen voor de SEW premie, moeten aanvragers voldoen aan een aantal algemene voorwaarden. Zo moet de investering worden uitgevoerd en gefactureerd tussen 1 januari 2022 en 31 december 2024. Ook moeten facturen aan specifieke eisen voldoen en moet het sturingsapparaat door een erkende aannemer worden geplaatst. Bovendien gelden er specifieke technische voorwaarden waaraan het sturingsapparaat moet voldoen.

Digitale meter en sturing

De komst van de digitale meter opent nieuwe mogelijkheden voor het slim aansturen van energiebronnen. Met behulp van een energiemanagementsysteem kunnen mensen hun energieverbruik monitoren en optimaliseren. De digitale meter communiceert niet alleen informatie over het verbruik, maar kan ook signalen doorgeven aan slimme sturingssystemen. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van zelf opgewekte energie, bijvoorbeeld door overtollige energie op te slaan of te gebruiken voor bv. het bijverwarmen van water.

Hoe vraag je de premie aan?

Het aanvragen van de SEW premie is een eenvoudig proces eens je aan alle voorwaarden voldoet. Je kan je aanvraag online invullen op de site van Fluvius.

Welke energiemanagementsystemen voldoen aan de eisen?

Onder andere Niko Home Control, Smappee Infinity, Loxone en MyEnergi Eddi zijn enkele systemen die aan de eisen voldoen. De volledige lijst van systemen die aan de eisen voldoen kan je terug vinden op maakjemeterslim.be.

Conclusie

De SEW premie biedt een waardevolle kans voor huishoudens en bedrijven om te investeren in energie-efficiëntie en duurzaamheid. Door gebruik te maken van een energiemanagementsysteem kunnen ze niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een schonere en groenere toekomst. Met de juiste kennis en middelen kunnen we samen bouwen aan een duurzamere samenleving, waarin energie op een slimme en verantwoorde manier wordt gebruikt.

Op zoek naar een elektriciteitsexpert?

Homate staat voor je klaar

Let's talk!