Wie tegenwoordig wil (ver)bouwen en elektriciteit nodig heeft, zal ongetwijfeld de overweging maken tussen klassieke elektriciteit en slimme elektriciteit. Maar wat zijn nu de verschillen tussen de klassieke manier, een systeem met teleruptoren of een domoticasysteem? In dit blogartikel leggen we het kort uit.
Bij klassieke of traditionele elektriciteit worden de lichtpunten rechtstreeks verbonden met de schakelaars. De schakelaars worden op hun beurt rechtstreeks verbonden met de zekeringskast.
Het is een simplistisch systeem dat hierdoor in vele gevallen initieel het goedkoopst is om te installeren, maar op lange termijn duurder zal uitvallen omdat het minder energiezuinig is dan slimme elektriciteit.
Bij slimme elektriciteit worden de schakelaars en lichtpunten apart verbonden op één of meerdere modules in de elektriciteitskast.
Deze modules komen uiteraard met een meerkost, waardoor de initiële investering hoger zal zijn.
Doordat alles aangesloten is in de elektriciteitskast, zal het systeem centraal gestuurd kunnen worden en zal het een veel energie-efficiënter systeem zijn.
Je zal ook “slimme” functies kunnen geven aan je systeem. Denk dan bijvoorbeeld aan een “alles uit schakelaar“. Dit is een schakelaar die alle verlichting in de hele woning zal uitzetten. Veel mensen voorzien zo een schakelaar dichtbij hun buitendeur. Zo is men er zeker van dat alle verlichting uit staat bij het verlaten van de woning.
Binnen de noemer slimme elektriciteit kan je nog kiezen uit 2 verschillende systemen. Wat nu net het verschil is tussen teleruptoren en domotica, dat leggen we uit in onze blog.
Homate staat voor je klaar