De manier waarop elektriciteit vandaag de dag geplaatst wordt is sterk veranderd tegenover vroeger. De dag van vandaag zijn domotica en teleruptoren steeds harder om weg te denken in een nieuwe of vernieuwde elektrische installatie, maar wat is nu het verschil tussen deze twee systemen?
In deze blog duiken we hier dieper op in, bespreken we hoe ze worden aangesloten op de elektriciteitskast en bekijken we de kosten.
In een elektrische aansluiting met domotica worden alle drukknoppen doorheen het huis met elkaar verbonden met een EIB-buskabel. Deze kabel wordt aangesloten op een miniserver in de elektriciteitskast. De miniserver zal communiceren met alle slimme apparaten in je huis.
De lichtkringen worden apart aangesloten op één of meerdere relais modules. Deze worden dan zowel onderling als met de miniserver verbonden.
Eens alles aangesloten is, worden de functies van alle drukknoppen bepaald en geprogrammeerd.
Met domotica kunnen gebruikers verlichting, verwarming, beveiligingssystemen en huishoudelijke apparaten op afstand bedienen via een smartphone of ander internetverbonden apparaat. Dit biedt niet alleen gemak, maar kan ook leiden tot energiebesparing en verbeterde beveiliging.
Bij teleruptoren is de aansluiting rechttoe rechtaan. Bij teleruptoren wordt vooraf bepaald welke drukknoppen welke lichtkring sturen. Drukknoppen die dezelfde lichtkring bedienen, worden onderling verbonden en aangesloten op de teleruptor.
Het voordeel van teleruptoren ligt in hun betrouwbaarheid en eenvoud. Het vraagt een goedkopere initiële investering doordat het een eenvoudiger systeem is. Echter is de uitbreiding of de aanpassing van de functies van drukknoppen veel complexer en dus ook duurder dan bij domotica.
Teleruptoren zijn over het algemeen goedkoper dan domoticasystemen vanwege hun eenvoudige technologie. De kosten voor teleruptoren zijn beperkt tot de prijs van de apparaten zelf en installatiekosten. Het uitbreiden of aanpassen van het systeem of de installatie is dan wel een pak complexer als bij domoticasystemen, wat met een hoger kostenplaatje komt.
Domoticasystemen kunnen duurder zijn vanwege complexere technologieën en de prijs van slimme apparaten en controlepanelen. De kosten variëren afhankelijk van de omvang van het systeem en gewenste functies. Het uitbreiden of aanpassen van functies is dan weer een pak eenvoudiger en dus goedkoper.
Teleruptoren en domotica bieden beide oplossingen voor een future-proof elektrische installaties, maar verschillen in complexiteit, functionaliteit en kosten. Het kiezen tussen beide hangt af van specifieke behoeften en budget.
Homate staat voor je klaar